Til hovedinnhold

Elbillader

Å lade bilen er belastende for det elektriske anlegget, fordi store energimengder overføres. Derfor bør du installere en elbillader og lade bilen på en trygg måte.

Kvinne setter bilen sin til lading. Zaptec lader. Foto.
Foto: Zaptec
 • Lad raskere
 • Vær trygg
 • Tilpasset ditt behov

Derfor bør du installere elbillader

Å lade elbilen gjennom en vanlig stikkontakt kan sammenlignes med å pumpe bensin gjennom et sugerør. Det går seint og i verste fall vil ikke sugerøret tåle belastningen. Våre elektrikere kan hjelpe deg med å installere en elbillader som er enkelt og bruke, og gir deg trygghet. Da slipper du å bruke usikre løsninger.

Viktig å tenke på med elbillader

Krav og regler

Med få unntak må du ha en egen kurs der hvor du lader elbilen din. Kapasiteten på kursen påvirker hvor fort du kan lade. Kursen må være utstyrt med jordfeilbryter, og bilen må være beskyttet av et overspenningsvern. Alt dette hjelper våre elektrikere deg med.

Far setter i laderen, mens sønner hjelper til. Zaptec ladeboks. Foto.
Zaptec Go i hvit (Foto: Zaptec)

Hvor bør du plassere elbilladeren?

 1. Først og fremst må du tenke på at du skal bruke elbilladeren ofte. Derfor bør du velge en plassering som er enkelt tilgjengelig. Små ting som at den står litt skjult bak en busk blir fort irriterende i lengden.

 2. Det andre du bør tenke på er avstanden til sikringsskapet. Dersom det er flere vegger som må gjennombores, eller at kabelen må graves ned i plenen så blir kostnaden for å installere elbilladeren høyere.

Du må heller ikke glemme at ladekabelen trenger plass. Derfor bør du ha en krok eller lignende som den kan henge på.

Nærbilde av elbilladeren Zaptec. Foto.
Zaptec Go i sort (Foto: Zaptec)

Design

 • Velg først og fremst den elbilladeren som passer ditt behov. Det finnes enkle og avanserte elbilladere, les mer om det lenger nede i artikkelen.

 • Elbilladeren er ofte godt synlig. Derfor har noen elbilladere tilbehør som gjør at du kan tilpasse utseendet. Våre elektrikere hjelper deg med dette.

Hva koster det å lade elbil

Når du lader elbilen hjemme vil kostnaden bli en del av fakturaen fra strømselskapet og netteieren din. Kostnaden er derfor avhengig av strømselskapet du har valgt og hvem som er nettselskapet ditt.

 • Strømselskap: Du betaler for antall kWh du bruker, så kostnaden for en kWh på det tidspunktet du lader er viktig. De fleste strømselskap gir deg en oversikt over prisen gjennom døgnet i deres app eller Min side.

 • Nettselskap: Nettselskapet kan du ikke velge, så her må du bare forholde deg til hvem du har. Noen nettselskap har en effektpris som gjør at dersom du bruker mye strøm på en gang så påvirker det prisen på all strøm du bruker. Du bør derfor planlegge ladingen så du ikke gjør det samtidig som du bruker platetopp, nettopp har dusjet så varmtvannstanken er i gang, og lignende. Derfor lader mange elbilen sin om natten.

Mann kobler strøm til elbilen, med Charge Amps sin elbillader Dawn. Foto.
Charge Amps Dawn (Foto: Charge Amps)

Kan du montere elbillader selv?

Dette er en jobb hvor det er elektrikeren som må gjøre det meste. Men sammen med elektrikeren kan du planlegge godt, sånn at det ikke dukker opp overraskelser som gjør at jobben tar lengre tid.

Dette kan du gjøre selv

 • Send et bilde av sikringsskapet ditt sånn at elektrikeren kan vurdere hva du trenger å installere der.

 • Sørge for at det er enkelt for elektrikeren å komme til der det skal monteres elbillader, men også der kabelen fra sikringsskap til elbillader skal gå.

Dette må elektrikeren gjøre

 • Alt som er koblet til det elektriske anlegget må elektrikeren gjøre. Elbilladeren er en av de apparatene som trekker mye strøm, så her er det ekstra viktig at installasjonen blir gjort på en god måte.

Charge Amps elbillader montert på hyttevegg med snø i omgivelsene. Foto.
Charge Amps Halo (Foto: Charge Amps)

Pris for å montere elbillader

Kostnaden din for å montere elbillader er påvirket av:

 • Selve laderen: Her er det mange å velge blant, og våre elektrikere kan gi deg gode råd om hvilken lader som passer deg. Det er ikke sikkert du trenger den dyreste. Og husk at noen har integrert ladekabel mens andre ikke har det. Dersom du må kjøpe ladekabel utenom så koster det ofte noen tusen kroner.

 • Installasjonen: Her er det som vi har nevnt over en del praktisk du kan forberede sånn at jobben blir så enkel som mulig. Enkel tilgang til sikringsskapet, hvor enkelt det er å få strømkabelen mellom sikringsskap og lader, og nok plass der selve laderen skal henges opp påvirker prisen.

Charge Amps Aura som kvinne plugger i. Foto.
Charge Amps Aura (Foto: Charge Amps)

Hvilken type elbillader passer hvor?

Våre elektrikere gir deg gode råd om hvilken lader du trenger. Helt overordnet er det innenfor disse kategoriene du kan velge:

Enkle elbilladere

Dersom du kun skal lade bilen og ikke er opptatt av å styre bruken på en avansert måte så finnes det enkle ladere som gjør jobben. Du kan ofte gjøre de mer avanserte innstillingene i bilen så en enkel lader passer for mange.

Smarte elbillader

Dersom du ønsker å styre mer av ladingen så kan du ha god nytte av en smartere elbillader. Dette kan gi deg mer kontroll over strømforbruket ditt.

Ladere som kan lastbalansere

Dersom du skal ha flere ladere så bør du vurdere ladere som kan sende strømmen dit det er mest bruk for den, på en smart måte.

Bestill elbillader eller befaring

Våre elektrikere hjelper deg med både gode råd for å velge rett lader, og installasjon.

Kontakt elektriker nå